Nieuws Mechelen 2018

ZUIVERE BLOEME

Op woensdag 15 augustus in de Mis van 19h30 aan de kapel van Heijenrath vieren wij dankbaar hoe Maria, aan het einde van haar aardse leven, met ziel en lichaam ten hemel werd opgenomen. Een oude legende die ons bewaard gebleven is vertelt ons, hoe de ruimte waarin zij verbleef zich daarna op mystieke wijze vulde met de geur van bloemen …

Bloemen en kruiden zijn daarom ook verbonden met de oeroude traditie van de zegening van de zogenaamde Kroetwusj op haar Feestdag. De bloemenpracht buiten in de natuur die ons laat zien, hoe de natuur in deze dagen tot voltooiing komt, herinnert tevens aan de hemelse voltooiing van het leven van de heilige Maagd. Het is daarom niet verwonderlijk dat Maria zelf in tal van oude Marialiederen met een bloem vergeleken wordt, als „roos die ontsprongen“ is, als „zuiv’re bloeme“, als „bloemke blauw in ’t koren“ en op tal van andere manieren. Want is Maria zelf niet de „bloem“ der natuur, het mooiste wat Gods schepping ooit heeft voortgebracht? Maria werd met ziel en lichaam ten hemel opgenomen, omdat zij de zonde niet heeft gekend. In haar leven was er niets wat in de weg stond tussen haar en God zelf en wat eerst nog uitgezuiverd zou moeten worden. Je mag het ook zo zeggen: zij heeft God altijd recht in de ogen kunnen zien, tijdens haar leven en dan dus ook in het uur van haar dood.

Ten hemel opgenomen lijkt Maria misschien ver van ons af te staan, maar juist het tegendeel is waar. God recht in de ogen kijkend is zij meer dan ooit onze Voorspreekster bij God in al onze noden en met de zegening van de Kroetwusj wordt deze voorspraak vanouds ingeroepen ter bescherming tegen onweer en bliksem. Meer algemeen mogen wij haar bescherming natuurlijk ook vragen voor huis en haard, voor ons leven en onze gezondheid, voor onze familie en vrienden, kinderen en kleinkinderen, kortom voor al wat wij willen vragen. En als wij op een zomerse wandeling aan een kapelletje voorbij gaan en daar een bloem voor haar aanschijn plaatsen, zo moge ook dat gebaar een stil gebed zijn om haar te eren èn om te vragen dat ook ons eigen leven als een bloem, als een sieraad mag zijn, dat vreugde schenkt aan God en de medemens. Bid dan voor ons, heilige en zuivere Maagd en ons aller Moeder, nu en in het uur van onze dood. Amen.

Uw pastoor Rick van den Berg.

VAKANTIEGROET ?    STUUR EENS EEN  (KERK)  KAART !

Zijn de koffers al gepakt maar nog niet afgesloten? Dan snèl deze memo erin stoppen met het adres van uw pastoor: Dorpsstraat 12, 6277 NE Slenaken. Waar u ook naar toe gaat, het zou leuk zijn als iedereen een (kerk)kaartje naar de parochie stuurt, om daardoor ook in de vakantieperiode onze verbondenheid te uiten met hen, die niet met vakantie (kunnen) gaan en thuis zullen blijven. Natuurlijk zorgen wij er dan voor, dat alle kaarten worden opgehangen aan het prikbord van onze kerk. Aan alle thuisblijvers die ook eens graag de benen willen strekken in eigen omgeving, maar toch graag iets méér willen zien dan drommen toeristen en wielerronde 385, geven we graag drie tips voor een rustig en ontspannen daguitstapje in onze fraaie Euregio:

1) Kasteel Schaesberg wordt herbouwd! Inmiddels is men begonnen het opruimen van het in 1968 achtergelaten sloopgebied. Ook zullen de nog weinig overeind staande muren gestut worden om vervolgens aan de hand van gedetailleerde bouwkundige tekeningen en foto‘s die architect Mulder tussen 1881 en 1888 maakte het kasteel te reconstrueren. Verwachting en planning is om over 25 jaar het kasteel in zijn geheel weer opgebouwd te hebben; ook de pas gerestaureerde HH. Petrus en Pauluskerk van Schaesberg loont een bezoek;

2) Op warme zomerdagen lokt het Nah-erholungsgebiet Wurmtal in het Duitse Übach-Palenberg met bootje varen, waterfietsen, minigolf, wandelgebied en terrasjes rondom de vrijgelegde ruïnes van de imposante Romeinse Thermen, ooit gelegen aan de vroegere Via Belgica, de entree is vrij; op loopafstand vindt u de 10e eeuwse Petrus-kapelle, die teruggaat tot in de tijd van Karel de Grote;

3) Ook de ondergrondse Mijn van het Waalse Blegny is een geheimtip voor warme dagen, bovengronds vindt u minigolf, horeca, maar ook een keur aan uitgestippelde wandelpaden; vanaf de nabijgelegen St. Pancratiuskerk van Dalhem heeft u een schit-terend uitzicht op de omgeving.

Ook als u een uitstapje maakt, een kaart blijft altijd welkom! Waar u ook verblijft: fijne ontspanning, behouden thuiskomst en laten we ook de thuisblijvers niet vergeten!

Uw pastoor Rick van den Berg.